ניהול עסק על פי מרכזי רווח
- דורית אלטר
- 12 בדצמ׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 31 בדצמ׳ 2024
רוב בעלי העסקים יודעים לספר ולהגיד האם העסק שלהם רווחי.
אחת לשנה, נערך על ידי המשרד המייצג דו"ח שנתי למס הכנסה, שבתוכו גם דו"ח רווח והפסד. הדו"ח מציג את העסק בשלמותו, הכנסות כוללות של העסק מצד אחד, וההוצאות הכוללות שלו מן הצד השני.
מעטים מהעסקים יודעים לציין מהי המחלקה או הפעילות או המוצר שמביאים להם את הרווח הגדול ביותר. או להפך, הם מפסידים על אותו מוצר ואפילו לא יודעים על כך.
יתרה מכך, ישנם מקרים בהם בעלי העסק משוכנעים כי פעילות מסוימת היא, היא שמצעידה אותם קדימה אך, לאחר ניתוח הנתונים, מגלים כי לא כך הדבר.
הנושא רלבנטי בעיקר כאשר מדובר בעסקים בינוניים וגדולים, המאופיינים במספר מחלקות או אפיקי פעילות שונים.
המטרה בניהול העסק על פי מרכזי רווח הינה לבחון כל מחלקה ומחלקה, להתייחס לכל אפיק פעילות כאילו היה עסק נפרד בפני עצמו, עם הכנסות משלו והוצאות, המשויכות רק לו.
ומה יוצא לנו מזה?
כאשר בעסק קיימים מספר אפיקי פעילות, רצוי וכדאי לדעת איזה אפיק רווחי יותר ואיזה פחות, וזאת על מנת לנסות ולהשקיע באפיקים המייצרים עבורנו רווח גדול יותר.
יתרה מכך, לעיתים, לאחר ניתוח העסק על פי מרכזי רווח, אנחנו מגלים כי קיימת תת פעילות בעסקנו המתנהלת בהפסדים. כלומר, במידה ונסגור מחלקה זו, העסק בכללותו ירוויח יותר. שהרי הרווח הכללי של העסק מורכב מסכום הרווחים שמביאות כל מחלקותיו.

אז איך עושים את זה?
הרעיון המרכזי הוא לבנות דוח רווח והפסד לכל תת פעילות, כאשר בדו"ח זה ירשמו ההכנסות של אותה מחלקה וההוצאות הישירות שלה.
למשל, עסק קמעונאי, קונה מוצרים ומוכר אותם ברשת חנויות. יתכן והמחירים בשתי החנויות יהיו שונים זה מזה. יתכן שלא. ניהול לפי מרכזי רווח יהווה כלי תומך החלטה גם בעניין זה.
נבנה דו"ח רווח והפסד נפרד לכל חנות ברשת.
נכניס אליו את ההכנסות של כל חנות, ולכל דוח נכניס את הסכומים ששילמנו לספקים עבור המוצרים שקנינו מהם. זה פשוט. גם אם אנחנו מקבלים חשבונית אחת מספק, הרי שכשאנחנו מזמינים מוצרים אנחנו יכולים לדעת לאיזו חנות הזמנו כל מוצר, וגם אם לא, יש דרכים לנהל את זה ולעקוב אחרי הנתונים.
בהמשך, נכניס את ההוצאות הברורות המשויכות לכל חנות וחנות. שכר דירה, חשבון חשמל, עובדים, ועוד הוצאות שברור לנו לאיזו חנות הן שייכות.
לאחר מכן, בשל העובדה שקיימות בעסק הוצאות כלליות, המאפשרות לעסק להתנהל בכללותו (הנהלה, מזכירות, יעוץ כלכלי וכו') יש להעמיס את העלויות האלו על החנויות השונות לפי מפתחות הגיוניים שנקבעו מראש.
מפתחות אלו במקרה הזה יכולים להיות לפי מספר השעות שמנהל העסק משקיע בכל חנות וחנות, ועוד מפתחות מסוג זה.
בסופו של דבר נקבל דוח רווח והפסד לכל חנות בנפרד. ונוכל לדעת איזו חנות רווחית ואיזו לא, או פחות, האם שווה להחזיק חנות במיקום המסוים שאולי מביא רווח קטן מדי אם בכלל, ועוד החלטות מסוג זה שאפשר לקבל אך ורק כשהנתונים האלה בידינו.
קצת יותר קשה אך אפשרי בהחלט, כאשר מדובר בעסק הנמצא פיסית במקום אחד אבל מחולק למחלקות אותן אנחנו רוצים לבחון כל אחת לעצמה.
במקרה זה, עלות שכר הדירה, שהיא כוללת לכל המקום כולו תחולק בין המחלקות לפי הגודל הפיסי שתוספת כל מחלקה בעסק.
הוצאות אחרות, שאינן מאופיינות או קשורות למיקום שתוספת כל מחלקה יכולות להיות מחולקות לפי זמן השקעה בכל מחלקה ומחלקה, או כל חלוקה אחרת שמביאה לידי ביטוי בצורה המיטבית את חלקה של המחלקה הספציפית באותו סעיף עלות.
התוצאה המתקבלת, מאפשרת לנו לבחון את יעילותה ורווחיותה של כל תת פעילות ולקבל החלטות על סמך בחינה זו.
אם העסק שלכם מאופיין במספר מחלקות/מוצרים או שירותים, ואינכם יודעים כיצד לבחון את הרווחיות של כל מוצר או שירות, צרו קשר ונשמח לסייע
Comments